Nok en gang er mennesker samlet til bønn blitt angrepet i sine gudshus. Denne gangen var det kristne i Sri Lanka som ble rammet.
Påskedagen er å regne som den helligste av dagene i kirkekalenderen. Det var neppe tilfeldig at de ekstreme muslimske terroristene på Sri Lanka valgte nettopp denne dagen for sine angrep mot tre kristne forsamlinger, to katolske- og én protestantisk menighet.
I Norge har det alt vært flere markeringer for å vise solidaritet med de kristne på Sri Lanka, så vel som alle de andre som ble rammet av angrepene i det majoritetsbuddhistiske landet som har en stor hinduisk minoritet, samt et betydelig antall muslimer og kristne.
Blant annet kom tamilske hinduer og buddhister til den katolske messen i St. Johannes menighet på Bredtvedt samme dag som terrorangrepene fant sted. Der var også spesialrådgiver i STL, Anne Sender, som har et nært og varmt bånd til Sri Lanka etter å ha vært i landet som våpenhvileobservatør da borgerkrigen raste på øya.
Hun hadde følgende å si etter messen.
– Det var sterkt å dele den katolske gudstjenesten med srilankesere, både hindu-tamiler og buddhister, som samlet seg i Bredtvedt kirke i kveld. Alle er medlemmer i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn i Norge, og vi står sammen med dem nå som nå er rammet av vold og ødeleggelse i landet sitt.
Tisarana Sri Lanka Buddhistforening inviterte andre påskedag til en sympatimarkering med sorgbearbeiding og velsignelsesseremoni for bombeofrene. Representanter for alle Sri Lankas fire største religiøse tradisjoner, buddhister, hinduer, muslimer og kristne, var tilstede i Karma Tashi Ling buddhistsenter.
Bhante Manirathana, ledende munk i Oslo Vihara, hadde følgende erklæring å komme med i forkant av seremonien:
«La oss komme sammen og tenne lys i solidaritet med alle som er rammet av denne tragedien, alle som har mistet livet, alle som har mistet noen av sine kjære og alle som ble såret eller er pårørende til de skadde. Disse onde og feige voldshandlingene har som eneste hensikt å så splid blant oss, derfor er det viktig at vi står sammen, uavhengig av etnisk eller religiøs bakgrunn».
Styreleder i STL, Britt Strandli Thoresen, var tilstede på seremonien. Hun holdt en hilsen på vegne av Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, hvor hun vektla behovet for at alle femten medlemsorganisasjoner står sammen i slike stunder. Strandli Thoresen hadde følgende å si i etterkant av seremonien:
– Det var en vakker og verdig markering for de berørte – drepte og sårede og deres familier. Tempelet var fullt – voksne og barn viste sin respekt i bønn, ved å tenne lys og gjennom stille ettertanke.
Lang vei frem mot en verden hvor alle er trygge i bønn
Da to muslimske forsamlinger i New Zealand ble rammet av terrorangrep tok Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn initiativ til en solidaritetsaksjon som fikk emneknaggen #tryggibønn. Det ble da ytret bekymring for at det ville bli behov for #tryggibønn-aksjoner også i fremtiden.
Generalsekretær i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, Ingrid Rosendorf Joys, er rystet over terrorangrepene.
– På vegne av Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn vil jeg uttrykke vår medfølelse med de rammede for terrorangrepene, samt solidaritet og støtte til våre kristne, sier Ingrid Rosendorf Joys.
Også Rosendorf Joys mener at det dessverre er grunn til å frykte at man vil oppleve flere angrep av denne typen.
– Det er ingen tilfeldighet at kirker, og andre guds- og forsamlingshus, regelmessig rammes av terror. Ved å velge slike mål retter terroristene et angrep mot hjertet av et fellesskap forent av en tro- eller et livssyn, så vel som mot et symbol på noe enda større. For dem som har som mål å splitte og skape frykt, hat og mistro i en befolkning er det å angripe noe som betyr så mye for så mange mennesker et effektivt virkemiddel. Veien frem mot en verden hvor alle er trygge i bønn er derfor lang, og må tas ett skritt om gangen gjennom samhold og solidaritet tros- og livssynssamfunn imellom.
Førstkommende fredag (26.4.2019) vil det bli avholdt rekviemmesse i St. Johannes kirke på Bredtvedt.