+47 405 20 344 [email protected]
English

Solidaritetshilsener fra norske politikere etter angrepene på Sri Lanka- #tryggibønn

30. april 2019

Nyheter

Solidaritetshilsener fra norske politikere etter angrepene på Sri Lanka- #tryggibønn

Tale av Erna Solberg

Denne messen, og flere samlingsstunder som har vært avholdt denne uken, kan forhåpentlig bidra til å gi trøst. Til å hjelpe alle gjennom denne vanskelige tiden. Samlingene viser også samhold, støtte og styrke i et mangfoldig religiøst og etnisk felleskap blant nordmenn med bakgrunn fra eller tilhørighet til Sri Lanka.

Angrepene rammet hele Sri Lanka, ja og verden langt utenfor. Det er en nasjonal tragedie. Jeg har håp om at alle srilankere nå vil stå samlet og fordømme vold mot alle grupper i samfunnet.

Sri Lanka har lange tradisjoner for fredelig sameksistens mellom trossamfunn. Innsatsen for forsoning, interreligiøs dialog og brobygging vil fortsette å være svært viktig. Nordmenn med bakgrunn fra Sri Lanka og landets støttespillere kan spille en sentral rolle i dette arbeidet.

Samtidig må verdenssamfunnet fortsette å støtte opp om fredelig utvikling og forsoning i landet. Norge har et langt og nært forhold til Sri Lanka. Vi vil fortsette vår støtte til Sri Lanka for å bygge et samfunn basert på

fredelig sameksistens mellom ulike folkegrupper og trossamfunn.

Dette arbeidet ligger foran oss. Men her og nå handler det om å gi seg tid til å sørge. Til å minnes dem som mistet livet. Til å støtte dem som overlevde og som skal reise seg igjen. Det er tid for å ta vare på hverandre.

Dette var et utdrag fra talen. Den kan leses i sin helhet her.

CAPTION

Foto: Even Gran

CAPTION

Foto: Even Gran

CAPTION

Foto: Even Gran

CAPTION

Foto: Even Gran

CAPTION

Foto: Even Gran

CAPTION

Foto: Even Gran

CAPTION

Foto: Even Gran

CAPTION

Foto: Even Gran

Hilsen fra Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre

Første påskedag betyr håp for kristne over hele verden. Så var det likevel blytunge nyheter vi fikk søndag morgen. Terrorangrep på Sri Lanka, over 350 mennesker drept, mange av dem barn.

Vi kan bare ane omfanget av smerten hos de etterlatte, av lidelsen hos de skadde, av fortvilelsen hos alle rundt. Jeg vil uttrykke dyp medfølelse med alle som er rammet. Takk til Oslo katolske bispedømme og medarrangørene for at dere markerer solidaritet og medfølelse, i beste tradisjon, med nestekjærlighet og innlevelse.

Jeg vil uttrykke overfor våre medborgere som har bånd til Sri Lanka, at vi står sammen med dere. Vi kjenner så altfor godt til sorgen som treffer en hel nasjon når terroren rammer. Til utryggheten som setter seg i kroppen. Til sjokket over at det finnes mennesker blant oss som er i stand til å utføre noe så grufullt.

IS har påtatt seg ansvaret for terrorangrepet. Som på New Zealand en måned tidligere var det rettet mot troende – tre av målene var kirker. Kanskje var det nettopp håpet som brakte folk til kirken denne første påskedagen. Nå er det vår oppgave å vise ekstremistene at de aldri skal få ta fra oss håpet. De som tar i bruk terror mot uskyldige sivile, må møtes med fasthet, og gode krefter på tvers av landegrensene må samle seg for å bekjempe ondskapen.

Så er det også dette: I ord og handling skal vi verne om troen på og engasjementet for en bedre verden. Arbeide enda hardere for fred. Slå ring rundt våre urokkelige verdier om nestekjærlighet og frihet. Og ta vare på håpet. Det skylder vi alle dem som mistet det første påskedag.

Hilsen fra tros- og livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad

Påskemorgen – den kristne jubeldagen – våknet vi til tragiske nyheter om at det har vært angrep på kirker og hoteller i Sri Lanka. En terror så grusom at det knapt finnes ord.

I dag står landets tros- og livssynssamfunn sammen for å vise sin støtte til verdens kristne og for å aktivt markere retten til å praktisere sin tro eller sitt livssyn i trygghet.

Mine tanker og dypeste medfølelse går til alle som er rammet av dette grufulle angrepet, til hele folket på Sri Lanka, og til de kristne på Sri Lanka som særlig var et mål for terroren.

For en knapp måned siden var også tros- og livssynssamfunn i Norge samlet i en felles markering. Markeringen fant sted utenfor Islamic Cultural Centre-moskeen i Oslo og var en støtte til verdens muslimer, etter de grusomme ter

rorangrepene på New Zealand.

Det at terrorister nok en gang angriper troende som er samlet i fellesskap og takknemlighet til Gud, vekker sorg, bekymring og avsky. Trosfriheten står under sterkt press flere steder i verden. Hat nører opp under hat. Polariserende krefter i hele verden prøver å vende folk mot hverandre.

Takk til alle dere som i stedet jobber for kjærlighet, dialog og toleranse. Takk til Samarbeidsrådet for tros og livssynssamfunn og alle medlemsorganisasjonene for deres iherdige kamp for å bygge opp det som terroristene prøver å rive ned: Et samfunn bygget på gjensidig anerkjennelse og respekt, der vi alle kan være trygg i bønn (#tryggibønn).

Hilsen fra byrådsleder Raymond Johansen og ordfører Marianne Borgen i Oslo

Det var med vantro og sjokk vi fulgte nyhetene fra Sri Lanka første påskedag.

Påskefreden ble brutt av de forferdelige angrepene som tok liv av 250 uskyldige mennesker. Mange som er til stede her i kveld er rammet av terroren.

Våre tanker går til dem og deres nærmeste på Sri Lanka. Alle mennesker, uavhengig av hvilken religion de bekjenner seg til, skal være trygge når de er i bønn og gjennomfører sine troshandlinger.

For noen uker siden var det muslimer på New Zealand som ble rammet. Det er fullstendig uakseptabelt. Sånn skal vi ikke ha det.

I Oslo bor det mennesker med 200 ulike nasjonaliteter, fra alle tros- og livssynssamfunn. Alle som bor i Oslo skal være trygge, sammen skal vi verne om det livssynsåpne samfunnet.

 

Flere i denne kategorien