Fra tid til annen havner tros- og livssynssamfunn i medienes kritiske søkelys. Det er ofte en ubehagelig opplevelse, men den behandlingen Det islamske forbundet (Rabita) ble utsatt for det siste drøye halvåret, har vært uvanlig hard.
Det er riktignok kun én avis, Nettavisen, som har stått for all kritikken, men de har til gjengjeld publisert til sammen 20 saker om det islamske trossamfunnet, og rettet særdeles grove beskyldninger mot menigheten.
På et tidspunkt så STL seg nødt til å engasjere seg i saken. Det resulterte i to innlegg i M24 og ett i Nettavisen, av tidligere generalsekretær, Ingrid Rosendorf Joys. STL pleier vanligvis ikke engasjere seg offentlig i saker som angår de enkelte tros- eller livssynssamfunn. I et innlegg i Nettavisen ga Joys denne forklaringen på hvorfor STL grep inn i kampanjen mot Rabita:
«I STL er det som regel opp til tros- og livssynssamfunnene selv å ordne opp i egne problemer. Fellesinteresser, eller såkalte rimelige særinteresser, er det som skal til for at STL engasjerer seg. I dette helt spesielle tilfellet er begge deler relevant. Det er i fellesskapets interesse å si ifra når et tros- eller livssynssamfunn blir utsatt for en svertekampanje som langt overgår saklighetens og anstendighetens grenser. Hvis ikke kan det ramme noen andre neste gang. Og nettopp det at «en konkret menighet» er målet, gjør at det ikke er en religion som blir rammet, men levende, pustende kvinner, menn og barn. Skoleelever som blir konfrontert med «avsløringene» i klasserommet, arbeidstakere rundt lunsjbordet. Det kvalifiserer som en rimelig særinteresse.»
Rabita har klaget inn Nettavisen for Pressens faglige utvalg
Nå har Rabita klaget Nettavisen inn for PFU for brudd på Vær varsom-plakaten. Det kan du lese mer om i M24. Statsforsvalter har nå ferdigbehandlet saken om Rabita hos seg, og har ikke funnet noe kritikkverdig, de har heller ikke Skatteetaten i forbindelse med anklagene om at Rabita driver et reisebyrå.
Kampanjen Nettavisen har ført mot Rabita viser hvor viktig det er at representanter for tros- og livssynssamfunnene får nødvendig kursing til å håndtere en eventuell mediestorm som måtte oppstå. STL arbeider for å få på plass et slikt tilbud.
Mer informasjon om STLs mediehåndteringskurs vil du finne her i nyhetsbrevet, så snart slik informasjon foreligger.
Innlegg skrevet av Birgit van der Lans og Ingrid Rosendorf Joy: