Lørdag 22. november arrangerte STL Oslo fagseminar for nøkkelpersoner tilknyttet prosjektet Stovnerdialogene. Seminarets hovedfokus var antisemittisme og muslimfiendtlige holdninger og ble holdt i Stovner moské. I løpet av lørdagen fikk deltakerne høre innlegg om antisemittisme ved Cora Alexa Døving (HL-senteret), om muslimfiendtlighet ved Linda Noor (Minotenk), og om Stiftelsen 10. august og deres forebyggende arbeid mot ekstremisme fra Daniel Abimael Skjerve Wensell. Seminaret ble avsluttet med et dialogverksted om rasisme og hatefulle ytringer fra Dialogpilotene.
I lys av prosjektet Stovnerdialogene sitter også STL Oslo sitt sekretariat igjen med verdifulle tanker og perspektiver etter fagseminaret.
I Linda Noor sitt innlegg ble det snakket om hvordan man skal jobbe med forebygging av fordommer og gruppefiendtlige holdninger. Med referanse til en artikkel skrevet av religionsviter Audun Toft, ble forholdet mellom fakta og følelser i forebyggende arbeid diskutert. Toft sitt forskningsarbeid argumenterer for at det finnes «fakta-resistente fordommer». Med andre ord: for å få til genuine holdningsendringer trengs det mer enn fakta og kunnskap. Vi må også appellere til følelser.
Noor hadde dagen før fagseminaret fått en kommentar på trykk i Dagsavisen som handlet om nettopp dette. Her argumenterte hun for at handlingsplaner mot gruppebasert fiendtlighet og diskriminering må prioritere tiltak som «tilrettelegger og muliggjør mangfoldige og positive menneskemøter». Hvis man ønsker holdningsendringer på et emosjonelt plan er det nødvendig at mennesker med ulike perspektiver møtes og snakker sammen.
I prosjektet Stovnerdialogene jobber STL Oslo og styringsgruppen for å tilrettelegge for slike møter. Styringsgruppen har representanter fra Høybråten, Fossum og Stovner menighet, Stovner moské, HSIL Fotball og Høybråten skole. At disse aktørene inngår i et lokalmiljøsamarbeid og møtes på tvers er verdifullt i seg selv.
I tillegg ønsker STL Oslo å nå bredere ut til Stovners lokalmiljø. Dette har vi blant annet gjort gjennom å holde folkedialoger. I 2024 har vi gjennomført to folkedialoger, en om rasisme og en om utenforskap.
Folkedialog er en metode utarbeidet av Nansen fredssenter og handler om å skape et trygt og modig rom hvor deltakerne har mulighet til å dele sine tanker og følelser.
Høsten 2024 var prosjektleder Mobin Anwar og organsiasjonsrådgiver Jakob Borgen i Lillehammer for å lære seg metoden. Der fortalte rådgiver og kursleder Christiane Seehausen noe som kan fremstå underlig: At i en dialog, er vi ikke alltid like interessert i fakta. Dette betyr ikke å ignorere fakta, men å anerkjenne at en faktabasert dialog ofte beveger seg på overflaten. Dette kan resultere i en samtale der deltakere ønsker å forsvare sitt verdensbilde heller enn å forklare grunnlaget for sine tanker. Spørsmål som «hvordan fikk det deg til å føle?» kan ofte åpne opp samtaler og ta oss dypere inn i kjernen av en persons tanker og følelser.
Prosjektleder Mobin Anwar forklarer at dialog som metode krever både tid og tålmodighet.
– Målet er ikke at deltakerne skal bli enige, men at man skal respektere og lytte til hverandre. Hvis vi tilrettelegger for flere møter over lengre tid er jeg overbevist om at dette kan bidra til positive holdningsendringer.
Prosjektet Stovnerdialogene er støttet av Bufdir og har som mål å motvirke rasisme og hatefulle ytringer gjennom dialog og et bredt lokalmiljøsamarbeid.