+47 405 20 344 [email protected]
English

STL holdt appell på Id for alle på Rådhusplassen – les hele appellen her

STL holdt appell på Id for alle på Rådhusplassen – les hele appellen her

Kjære alle sammen: id mubarak!

På samme måte som vi i Norge har ønsket hverandre «God jul» og God påske» i generasjoner, har vi blitt stadig flinkere også på å si «id mubarak». Og i dag feirer vi «Id for alle» nesten med største selvfølge her på Rådhusplassen. Oslo er en by for alle og Norge er et livssynsåpent samfunn! Det er en stor glede å få delta på denne feiringen og få ønske dere til lykke med dagen.

Fellesskapet i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn gleder seg med dere og er takknemlige for at vi i år fikk ta del i en av deres viktige tradisjoner under ramadan – iftar. Når vi avholder våre rådsmøter begynner vi gjerne med middag, men da vi for snart to uker siden møttes i den bosniske moskeen ved Carl Berners plass var programmet litt annerledes: Etter endt møte var det tid for iftar (men heldigvis var det litt frukt og kaffe på forhånd for de av oss som ikke fastet). Det var godt å kjenne på gjestfriheten og omtanken. Og ganske bemerkelsesverdig som gjest å oppleve at vertskapet takket oss for å ha kommet for å delta i å bryte fasten i fellesskap.

Kjære venner – slik er det livssynsåpne Norge! Vi sitter bokstavelig talt rundt samme bord, skulder ved skulder, spiser samme mat (i hvert fall innimellom), er opptatt av de samme tingene, snakker oss gjennom eventuelle uenigheter og står sammen som fellesskap og på vegne av hver enkelt av oss når det trengs. «Dette må spres slik at flere får kjenne på slikt fellesskap», ble det sagt mot slutten av middagen. Ja, det må det! Måltidsfellesskap bringer oss sammen og minner oss om, og lar oss få kjenne at vi hører til hverandre og hører til i det samme samfunnet.

Men, Norge er også et uenighetsfellesskap som kan være krevende noen ganger. I diskusjoner, debatter og demonstrasjoner rundt livssyn og tradisjoner kan det til tider gå varmt for seg og vi er ikke alltid like konstruktive. Da er det fint å se hvordan Muslimsk Dialognettverk, og mange med dere, velger å møte de provokasjonene som rammer den muslimske minoriteten i Norge, ikke minst i form av SIANs demonstrasjoner og brenning av Koranen. MDNs leder Senaid Kobilica er tydelig og forbilledlig i sitt budskap:  «La hatet stå alene».

Dette er en krevende øvelse. Det er ikke lett å snu det andre kinnet til når noen rammer deg der det gjør som vondest. Men, i STL har dere bortimot 80% av landets befolkning i ryggen. Noen som heiagjeng, noen som intellektuelle sparringspartnere, og noen hever sin røst i det offentlige rom. Vi står sammen med dere. Bare slik kan vi gjøre det livssynsåpne samfunnet enda mer inkluderende.

Gjennom 26 år har Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn bygget nettverk og relasjoner på kryss og tvers mellom tros- og livssynssamfunn og -ledere i Norge. Våre muslimske medlemssamfunn har vært, og er helt sentrale i dette. Det har gitt resultater i form av nære bånd, stor tillit, effektiv kommunikasjon og godt samarbeid. Det kan ha bidratt til å avverge uheldige hendelser, men ikke minst har det bidratt til at storsamfunnet skritt for skritt har fått en større bevissthet om minoritetenes behov. Ikke for å innrømme all verdens særrettigheter som kan gi grobunn for parallellsamfunn, men for å sikre enhver borger i Norge den samme friheten til å ha og praktisere en tro eller et livssyn, til tanke- og samvittighetsfrihet og til fri ytring, for å nevne noe. Det norske «vi» blir større i et slikt samarbeid – uten samtidig å innskrenke andres frihet. Det kan vi takke norske muslimer for på en dag som denne.

I år har jeg personlig kommet tettere på fasten enn jeg vanligvis er. Min gode kollega Djamel Selhi, som mange av dere kjenner, og jeg deler kontor. Når jeg går til lunsj fortsetter han arbeidet, og når jeg bommer litt og sier «Nå er det vel på tide med litt mat?» så smiler han bare og sier «Spis du, min venn!». Ramadan kan åpenbart være en prøvelse, men er også til inspirasjon og ettertanke for oss rundt. Den gir oss et glimt av at en annen verden er mulig, der det finnes viktigere ting enn de materielle og fysiske godene. Som vennskap, gjestfrihet, inkludering, raushet og omtanke.

Kjære venner! Ramadan er over for denne gang og det er tid for festen etter fasten.

Id Mubarak!

Flere i denne kategorien