+47 405 20 344 [email protected]
English

Det skal være trygt å være jøde! #tryggibønn

11. oktober 2019

Nyheter

Det skal være trygt å være jøde! #tryggibønn

Gårsdagens angrep mot en synagoge i Tyskland er nok et eksempel på at guds- og forsamlingshus er blant terroristers aller fremste mål. Gjerningsmannen var høyreekstrem, og hadde hans forsøk på å bryte seg inn i synagogen, hvor menigheten var samlet for å feire jom kippur, kunne tapstallene blitt svært store.

Det klarte han ikke, men skjøt istedet mot mennesker utenfor og drepte to av dem. Angrepet har rystet tros- og livssyns-Norge. At vi nylig har opplevd et angrep av samme type her hjemme, mot Al-Noor Islamic Centre i Bærum, gjør nok også at angrepet føles nært.

Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunns generalsekretær, Ingrid Rosendorf Joys, hadde følgende å si etter angrepet:

– Dette angrepet på en jødisk menighet, samlet for å feire en av sine viktigste helligdager, er helt forferdelig. Vi vil uttrykke vår dypeste solidaritet og medfølelse med ofrene, og forsikre våre jøder om at vi står sammen med dere i denne tragedien. Dessverre ser vi igjen at det ennå er langt frem til en verden hvor alle er trygge i bønn.

Det mosaiske trossamfunn har gitt uttrykk for at de etter en lang periode med helligdager har behov for ro, slik at de ikke ønsker oppmerksomheten som følger med en fysisk #tryggibønn-markering utenfor synagogen. De er imidlertid takknemlig for alle støtteerklæringene som har kommet etter angrepet i Tyskland.

Her er noen av solidaritetshilsenene fra STL-medlemmer etter terroranslaget.

Norge kristne råd skriver: «I dag, på Yom Kippur, den store forsoningsdagen. Den helligste dagen for det jødiske folk, en dag hvor tilgivelse og kjærlighet er i sentrum, kommer beskjeden om angrep på en synagoge i Tyskland. Minst to personer er drept, og flere såret etter at en mann med automatgevær åpnet ild ved synagogen. Vi vil uttrykke vår dypeste solidaritet og medfølelse med ofrene. Vi står sammen med jødene. Vi vil kjempe mot den økende antisemittismen. Det skal være trygt å være jøde! #tryggibønn».

Preses i Den norske kirke, Helga Haugland Byfuglien, skriver: «Så har det skjedd enda en gang. Angrep ved synagogen i Halle i Tyskland er rystende nyheter. Jøder blir beskutt og drept i sitt eget land. Min dypeste medfølelse går til det jødiske felleskapet i vårt land som særlig blir sterkt berørt av de grusomme hendelsene. For oss alle vekker det gru og avsky og er på ny en vond påminnelse om at vi fortsatt må stå sammen og kjempe mot antisemittisme og rasisme.»

Muslimsk dialognettverk Norge skriver: «Vi er sjokkerte og rystet av terrorangrepet. Vi uttrykker vår solidaritet med det jødiske samfunnet, både i Tyskland og spesielt i Norge. I over 20 år har vi hatt et godt samarbeid med Det Mosaiske Trossamfund. Våre bønner og tanker er med alle de berørte. Vi fordømmer antisemittisme og islamofobi og krever fra europeiske land å ta tak i dette grundig.» #tryggibønn

Rabita-moskeen skriver: «Vi er sjokkerte og rystet av terrorangrepet. Vi uttrykker vår solidaritet med det jødiske samfunnet, både i Tyskland og spesielt i Norge. I over 20 år har vi hatt et godt samarbeid med Det Mosaiske Trossamfund. Våre bønner og tanker er med alle de berørte. Vi fordømmer antisemittisme og islamofobi og krever fra europeiske land å ta tak i dette grundig.» #tryggibønn

Berit Hagen Agøy, generalsekretær i Mellomkirkelig råd og styreleder i Norges kristne råd, skriver: «Medfølelse og forbønn for den jødiske menigheten. Dypt tragisk og helt forkastelig angrep. Vi står sammen med jødene og andre troende i #tryggibønn»

Islamic Cultural Centre skriver: «Vi oppfordrer muslimer i Norge til å vise ekstra støtte til sine jødiske naboer, kollegaer og klassekamerater.» #tryggibønn

Einar Tjelle, assisterende generalsekretær i Den norske kirke, skriver: «Forferdelig angrep ved synagoge i Tyskland på den viktige jødiske høytidsdagen Yom Kippur. Avskyelig. Alle må kunne være #tryggibønn. Medfølelse med alle berørte og særlig det jødiske fellesskapet.»

Kirkelig dialogsenter Oslo skriver: «I dag skjedde det igjen, et angrep mot mennesker i bønn. Skytingen skjedd på Jom kippur – en av de viktigste helligdagene i den jødiske kalenderen. Vår dypeste medfølelse til de som er berørt og har mistet noen i dette angrepet. Alle skal være #tryggibønn. Vi har en jobb å gjøre mot dette hatet.»

Holistisk forbund skriver: «Varme tanker går til de berørte og etterlatte etter angrepet på et jødisk forsamlingshus i Tyskland.»

Dette er kun et utdrag av solidaritetshilsener fra våre medlemmer til våre jøder. Medlemmene av Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn står sammen i gjensidig støtte når en av oss rammes.

 

Flere i denne kategorien