+47 405 20 344 [email protected]
English

Konfirmasjoner utsettes

20. mars 2020

Nyheter

Konfirmasjoner utsettes

Konfirmasjonsfeiringen er vårens høydepunkt for svært mange norske femtenåringer. I år må ungdommene smøre seg med tålmodighet.

Koronaviruset har ført til at de fleste fysiske samlinger er avlyst i norske tros- og livssynssamfunn. Nå er det klart at heller ikke konfirmasjonene vil gå som planlagt.

Det var Den norske kirke som var først ute med å annonsere at konstituert preses i Bispemøtet Atle Sommerfeldt og direktør i Kirkerådet Ingrid Vad Nilsen anbefalte å utsette konfirmasjonene til høsten. I en pressemelding kommer biskop Sommerfeldt med følgende kommentar:

– Vi ønsker å åpne kirkerommene våre så snart som mulig, men vi vet ikke hvor lenge denne spesielle situasjonen vil vare. For mange er konfirmasjon en stor familiebegivenhet, og jeg har forståelse for at dette er krevende.

Human-Etisk Forbund fulgte opp ved å sende ut følgende beskjed til vårens konfirmanter og deres foresatte:

«Vi vet at konfirmasjonsdagen er en stor begivenhet for hovedperson, familie og venner. Det har vi stor forståelse for. Vi velger nå, gitt utviklingen i koronasituasjonen, å avlyse for å skape forutsigbarhet for konfirmantfamiliene».

En av fem konfirmanter velger humanistisk konfirmasjon. Hvor lenge de humanistiske konfirmasjonene blir utsatt er ennå ikke avgjort.

Den katolske kirke i Norge har avgjort å utsette sine konfirmasjoner til over sommeren. Biskop i Oslo Katolske Bispedømme, Bernt Eidsvig har følgende å si til Trooglivssyn.no:

– Dette er første gang konfirmasjoner er utsatt på ubestemt tid og offentlige messer er avlyst. Vårt instinkt er å samles til gudstjeneste, men nå gjør vi det motsatte. Det er et dilemma, men folks helse må få prioritet, og vi søker andre måter å fylle de åndelige og religiøse behov.

Eidsvig påpeker at håpet er å gjennomføre konfirmasjonene på høsten, men at man uheldigvis må være forberedt på ytterligere utsettelser avhengig av situasjonen.

Situasjonen for konfirmanter i kirke-Norge i sin helhet er usikker, ifølge generalsekretær i Norges Kristne Råd, Erhard Hermansen:

– Det er usikkert om alle våre kirkesamfunn kommer til å utsette konfirmasjonene til over sommeren, men det vil nok bli klart de nærmeste ukene. Vi er klar over at konfirmasjonene betyr mye for mange unge gutter og jenter, men det er også helt vesentlig at norske kirkesamfunn gjør sitt ytterste for å bidra til smittebegrensningen.

Hermansen mener at slik situasjonen er kan det se ut til at alle konfirmasjoner blir utsatt.

Illustrasjonsfoto: Bo Mathisen

Flere i denne kategorien