+47 405 20 344 [email protected]
English

Snublesteiner til minne om holocaustofre ble vandalisert under rosh hashana

30. september 2019

Nyheter

Snublesteiner til minne om holocaustofre ble vandalisert under rosh hashana

Denne helgen var starten på den jødiske nyttårsfeiringen, rosh hashana. Det er en gledelig tid for norske jøder, såvel som jøder verden over.

Lite gledelig var imidlertid hærverket utført mot snublesteiner i Waldemar Thranes gate, bare et kort stykke fra synagogen i Oslo. Fire snublesteiner var dekket til med svart maling.

Vi vet ikke hva motivet for vandalismen var, men effekten er at snublesteinene, som er ment å minne om ofrene for nazistenes jødeforfølgelser, ikke lenger synes.  773 jøder ble deportert fra Norge i 1942 og -43. Kun 38 av de deporterte jødene overlevde.

Generalsekretær i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, Ingrid Rosendorf Joys, har følgende å si om hærverket:

– Snublesteinene er ment å hindre oss i å glemme den ubegripelige tragedien som rammet våre jødiske landsmenn under andre verdenskrig. Hærverket like ved synagogen i Oslo kan oppleves som et forsøk på å tilsløre den. Å dekke til snublesteinene med spraymaling har imidlertid motsatt effekt. Det minner oss ikke bare om de tragiske hendelsene som fant sted i vår nære fortid, men styrker oss også i oppdraget om å bekjempe antisemittisme i dag.

Snublestein-prosjektet ble utviklet av den tyske kunstneren Gunter Demnig, og de første steinene ble lagt ned i 1993. Siden har prosjektet spredt seg til flere europeiske land, ifølge Jødedommen.no. I 2010 kom snublestein-prosjektet til Norge.

Snublestein-prosjektet har sin egen nettside, Snublestein.no. Her kan du lese mer om menneskene steinene minner oss om. På siden er det også et eget skjema hvor man kan rapportere om skader på snublesteiner.

Foto av Birgitte Lerheim.

Flere i denne kategorien