– I Norge har vi gode dialogtradisjoner å trekke på mellom ulike miljøer, tros- og livssynssamfunn. Det er ikke noe vi oppretter fordi det er en situasjon, men fordi vi har hatt den dialogen
Det var beskjeden fra Statsminister Jonas Gahr Støre etter Erna Solberg spurte hva regjeringen gjør for å beskytte Norge mot «et oppsving av voldelig ekstremisme» i kjølvannet av Gaza- krigen.
I et intervju med Vårt Land utdyper Støre hvorfor han løfter frem at nettopp tros- og livssynssamfunnene kan bidra mot polarisering og økt konfliktnivå også her hjemme.
– Det er en veldig stor ressurs for oss som land, at vi i et samfunn med mangfold har dialog, forståelse og en vilje til å ta tak i temaer tidlig, sier Støre til avisen.
Det kan du lese om i Vårt Land .
I intervjuet med Vårt Land trekker Statsminister Støre frem Fredens ring rundt synagogen i 2015 og #tryggibønn-markeringen i Bærum, etter angrepet på Al-Noor Islamic Centre Bærum.
Et nyere eksempel er også forskningen til Amina Sijecic Selimovic, teolog og rådgiver ved 22. juli-senteret. Under arrangement Fra felles religion til felles verdier forrige uke fremhevet hun at i Norge har dialog mellom religiøse ledere og trossamfunn i økende grad fungert som middel til å håndtere kontroversielle saker, som for eksempel koranbrenning.
Les mer på Human.no.
Den 10. oktober kom også Religions- og livssynslederforumet i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn med en fellesuttalelse om situasjonen i Israel og Palestina. Den kan du lese på STL.no.