Religion og ekstremisme har stått på STLs dagsorden på Utøya og i Religions- og livssynslederforumet.
Den 12. -13. mai arrangerte Utøya AS og STL et seminar «Ekstremisme og religion». Seminaret inngår i en samtaleserie som belyser erfaringer med arbeidet mot ekstremisme, samt hva som kan gjøres på ulike samfunnsarenaer for å forebygge ekstremisme.
Ekstremismeseminaret har vært planlagt i lang tid. Alt i november 2021 var Religions- og livssynslederforum på Utøya for å gi innspill til seminaret.
Seminaret samlet nasjonale og internasjonale eksperter, representanter for ulike tros- og livssynssamfunn, forskere, og andre aktører med erfaring fra feltet. Noen av spørsmålene som ble fremhevet var: Hvordan forstår vi ekstremisme i dag? Hvilken rolle har religion i radikaliseringsprosessen og i forebygging? Hva kan vi lære av ulike tros- og livssynssamfunns erfaringer fra møter med ekstremister?
Det ble tid til omvisning og orientering om historien, gjenreisingen etter terrorangrepet og læringsarenaen Utøya er i dag.
I løpet av de to dagene fikk deltakerne presentert forskning om ekstremisme, hørt fortellinger om førstehåndsmøter med ekstremister og drapsmenn. Samtalen mellom forskere på feltet var opplysende, mens fortellingen førstehåndsmøtene ga det hele en nær og personlig dimensjon.
Representanter fra ulike religioner diskuterte vanskelige vers fra hellige skrifter. Dette ble en svært spennende samtale. Senaid Kobilica (Muslimsk dialognettverk), Michael Gritzman (Det mosaiske trossamfunn), Steinar Ims (Den norske kirke) og Bhante Manirathana (Buddhistforbundet) hadde selv valgt ut vers fra sine hellige skrifter som blir brukt av ekstremister for å legitimere vold og undertrykking. Samtalen ble ledet av STLs generalsekretær, Ingrid Rosendorf Joys.
Samtalen om gode tiltak mot ekstremisme og erfaringsdeling
Å snakke om disse emnene kan være sterkt. Å snakke om det på Utøya gjorde det enda sterkere.