2022 er over, og med det er det tar vi et tilbakeblikk på året som har vært. Dette var året Norge og tros- og livssynssamfunnene endelig kunne åpne for fullt etter to år med pandemi.
Gleden ble likevel dempet av nye kriser. Den 24. februar ble verden vitne til den største landkrigen i Europa siden andre verdenskrig. Årsmøtet i STL fordømte Russlands invasjon av Ukraina:
Tros- og livssynssamfunnene i STL står sammen i fordømmelsen av angrepet på et fredelig og demokratisk land. En våpenhvile må komme raskt, og den bør etterfølges av en varig fred, står det i fellesuttalelsen.
2022 har likevel også vært et år med flere oppløftende høydepunkter for tros- og livssynssektoren. Norge har fått tre nye lokale dialoggrupper. STL Asker var først ut i 2022 og ble stiftet i mai, i september under tros- og livssynsuken i Tønsberg ble STL Vestfold stiftet, og på tampen av året ble også STL Haugalandet etablert.
Et av årets virkelig store opplevelser var tros- og livssynsuken i Tønsberg, med Mangfoldsfesten som rosinen i pølsa. Tros- og livssynsuken var et av signalarrangementene i Frivillighetens år 2022 og hadde til hensikt å feire frivilligheten i tros- og livssynssamfunnene, som hadde fått seg en knekk under pandemien.
Fra 15. til 19. september ble Tønsberg fylt med aktiviteter som religionsvandring, salmesang på pub, fest, dans og moro. Som et forspill ble det også arrangert en egen fotoutstilling på Tønsberg og Færder bibliotek.
Mangfoldsfesten den 17. september ble en virkelig suksess som skal gjentas i 2023. TV-profilene Yousef Hadaoui og Heidi Marie Vestrheim var konferansierer. Se video fra festen nedenfor eller les mer på STL.no.
Tros- og livssynssamfunn i Oslo fikk også et besøk av sin egen tros- og livssynsminister, Kjersti Toppe. I april benyttet hun kvelden til å besøk katolsk barnekor, kinesiske buddhistspeidere, Den norske kirkes etterskoletilbud, og Norges unge muslimers samling i Rabita moskéen. Les mer på STL.no.
Ekstremismearbeid og ikke-voldspris
2022 var nok et år hvor STL arbeidet med temaet ekstremisme. Utøya AS og STL arrangerte et fokusseminar om religiøs ekstremisme på Utøya i Mai, med spennende panelsamtaler og ikke minst religiøse ledere som leser «vanskelige vers» fra sine egne hellige skrifter. Les mer på STL.no.
I mai mottok også generalsekretæren av STL, Ingrid Rosendorf Joys, Martin Luther Kings ikke-voldspris. Prisen deles ut i Martin Luther Kings ånd av Norges Kristne Råd, Oslofjord Folkehøgskole og Det Norske Baptistsamfunn. Du kan lese mer om det på STL.no.
Terrorangrepet i Oslo og ny dialog
Dessverre unnslapp ikke Norge terrorangrep i 2022 heller. Denne gangen var det det skeive miljøet som ble rammet da en ekstrem islamist avfyrte skudd og drepte flere på C.J Hambros plass. Flere av de som ble skutt befant seg på London, en pub for skeive. Religions- og livssynslederne møtte opp dagen etter utenfor London for å legge ned blomster og kom også med en uttalelse:
– Vi må stå sammen i bekjempelsen av ekstremisme og terror. Sammen er vi sterke nok til å forsvare våre verdier og friheter fra terror og voldsbruk, står det i fellesuttalelsen.
Angrepet har ført til at det er igangsatt kontakt og dialog mellom skeive organisasjoner, skeive i trossamfunn og tros- og livssynssamfunnene.
Det var også flere andre oppturer i året som gikk. I mai ble det arrangert Id-feiring for alle etter ramadan, og i 2022 kunne dette endelig finne sted på selveste Rådhusplassen. Det har tidligere ikke vært mulig for tros- og livssynssamfunn å benytte plassen.
På tampen av august gikk Arendalsuka av stabelen. STL deltok også i 2022 med to egne arrangementer Religions- og livssynsfriheten – kun for de vi liker? og samtale med religiøse ledere om Skyld og uskyld – individets handlinger, kollektivets skyld?
Kurs og workshop over land og strand
I 2022 har også workshops og kurs arrangert av STL virkelig skutt fart. Seniorådgiver Niels Fredrik Skarre og Prosjektkoordinator Djamel Selhi tok prosjektene Tid og Bro over land og strand. TID, eller Tilhørighet, Innsyn og Dialog retter seg mot lukkede religiøse miljøer og det offentlige hjelpeapparatet i to landsdeler. Mens BRO – Barnevern, Religion, og Oppvekst – fasiliterer møter mellom trossamfunn og barnevernet. Det har aldri vært holdt flere workshops og kurs i STL-sammenheng før enn i 2022.
I tillegg har Rådgiver Alasdair McLellan arrangert styrevirksomhetskurs i trossamfunn. Det ble holdt kurs for Buddhistforbundets medlemssamfunn, Samt STL Bergen og STL Oslo.
I desember gjennomførte STL og tre lokale dialoggrupper Desemberaksjonen, Varmere sammen. Med hjelp fra regjeringen har frivillige fra ulike tros- og livssynssamfunn laget en hyggepakke som kan gjøre en kald og mørk desember litt triveligere og varmere. I Drammen, Bergen og Trondheim sto frivillige i tros- og livssynssamfunn for utdeling av matkasser og gavekort til de som trengte en håndsrekning.
Året for å prøve nye ting
2022 har vært et år for å prøve nye ting. Det første STL TV-programmet ble sendt på TVL. Programmet med tittelen, Mot og mening, ble sendt i fire episoder i desember. De kan du se her.
Det var også flere endringer i STLs sekretariat i 2022. STL-veteranen Anne sender pensjonerte seg, det samme gjorde organisasjonssekretær Kristin Mile. Staben i STL ble også utvidet, i mai fikk STL for første gang en politisk rådgiver, Anders Garbom Bjørklund. I tillegg ble de tre midlertidige stillingene til rådgiver Alasdair Mclellan, prosjektkoordinator Djamel Selhi og kommunikasjonskonsulent Kai Erik Westergaard videreført.
Også i 2022 hadde STL besøk av dyktige praksisstudenter fra Det teologiske fakultet ved Universitet i Oslo. Studentene fikk hendene fulle med å gjennomføre Instagram-takeover, reise landet rundt på workshop, delta i panelsamtaler og mye mer. Les mer om praksisstudentene Laiba og Oliver på STL.no.
Året 2022 var et begivenhetsrikt år for tros- og livssynssektoren generelt, og STL spesielt. Det var et år hvor mye nytt ble prøvd ut, og hvor nye kriser dukket opp. Måten disse ble håndtert på gir grunn til optimisme for det året vi nå har gått inn i.
Les flere saker fra 2022:
Forsidebilde: Silje Seeberg